Sobota, 27 dubna, 2024

PR články

- Komerční sdělení -spot_img

Vše, co jste chtěli vědět o kešu

Kešu ořechy, lahodné a výživné plody stromu ledvinovníku západního, si získaly srdce gurmánů po celém světě. Není divu, že jejich jemná chuť a krémová textura se hodí do nespočtu receptů a zpestří každý jídelníček. Pojďme se ponořit do světa kešu a prozkoumat vše, co o nich stojí za to vědět.

Historie a původ

Ledvinovník západní pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky. Domorodí obyvatelé ho po staletí využívali jako zdroj potravy a léčiv. Do Evropy se kešu dostaly v 16. století s portugalskými mořeplavci a brzy si získaly oblibu v kuchyních celého světa.

Pěstování a sklizeň

Kešu ořechy rostou na mohutných stromech, které dorůstají výšky až 30 metrů. Plodem je ořech ledvinovitého tvaru s tvrdou skořápkou uvnitř, která skrývá jedlé jádro. Sklizeň probíhá ručně, jelikož je nutné ořechy opatrně sbírat a otevírat, aby se nepoškodilo jádro.

Výživová hodnota

Kešu ořechy se pyšní bohatým nutričním profilem. Jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Nabízí také širokou škálu vitamínů a minerálů, včetně železa, hořčíku, fosforu, zinku a vitamínů B. Díky svému složení kešu přispívají ke zdraví srdce, mozku a imunitního systému.

Využití v kuchyni

Kešu ořechy jsou univerzální surovinou, která se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Můžeme je konzumovat syrové, pražené, solené, slazené, ale i drcené, jako pastu.

Používají se do salátů, müsli, jogurtů, omáček, polévek, kari, dezertů, sušenek a dalších pochutin. Kešu pasta je skvělou alternativou k arašídovému máslu a výborně se hodí na chlebíčky, do smoothies nebo do cukrářských výrobků.

Zdravotní benefity

Konzumace kešu ořechů, stejně jako jiných ořechů, případně směsí ořechů, přináší řadu zdravotních benefitů. Díky obsahu zdravých tuků a antioxidantů kešu přispívají ke zdraví srdce a cév.

Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Obsah hořčíku a vápníku podporuje zdraví kostí a zubů. Vláknina v kešu podporuje trávení a reguluje hladinu cukru v krvi. Kešu ořechy jsou také bohatým zdrojem tryptofanu, aminokyseliny, která podporuje dobrou náladu a kvalitní spánek.

Další články autor

Comments

spot_img

Nejnovější články